top of page

ENDÜSTRİYEL FOTOĞRAFÇILIK İÇİN YENİ ALTERNATİF: ÜRÜN GÖRSELLEŞTİRME

3D Endüstriyel Ürün Görselleştirme

Güncel bir sergileme metodu olan 3D görselleştirme son yıllar içinde yaygınlaşmış, önemli bir araç haline gelmiştir. Mobilya, endüstriyel mutfak, plastik ekipman gibi çeşitli sektör ve endüstriyel pazarlama alanlarında şimdiye dek kullanılan geleneksel fotoğraf çekimleri yerini 3D ürün görselleştirme çalışmalarına bırakmaya başlamıştır. Bu sunum biçimiyle ürünlerin gerçeğinin bire bir aynısı gözükecek şekilde görselleştirilmesi, 3D görselleştirmenin sadece iç mimari veya mimari alanda değil, endüstriyel ürünlerden, aksesuarlara kadar farklı farklı ölçeklerde kullanılmasını sağlamıştır. Dijital temele dayanan farklı 3D çizim türü olsa da, üç boyutlu görselleştirme gerçekçilik konusunda sahip olduğu iddiası sayesinde diğer araçlardan farklılaşmaktadır. Söz konusu gerçekçilik seviyesi o kadar ileri seviyededir ki, eğer bir görselleştirme uzmanı değilseniz gerçek fotoğrafla, bu 3D görseller sizin için ayırt edilemez derecede görünecektir.

Detaylı seviyede hazırlanan bu görseller; üretilecek olan ürüne özgü bir dokuya, varsa aydınlatmalarının ortaya koyduğu çekici bir ışıltıya ve tıpkı fotoğraf çekimlerinde olduğu gibi sanatsal bir bakış açısına sahiptirler. Sağladığı bu imkanlar sayesinde 3D ürün görselleştirmesi başta dijital pazarlama olmak üzere üretici firmalar için çok değerlidir. 3D görselleştirme yöntemiyle tüketiciye mağazanıza gelmeden bile bulunduğu yerde anlık olarak kaliteli bir 3D görsel ile ürününüzü sergileyebilir; onlara ilgileniyor oldukları ürünün kalitesini, dokusunu, yapısını ve estetiğini değerlendirme şansı sunabilirsiniz. 3D ürün sunumlarınızı yalnızca görsel olarak değil; hareketli bir format olan video, yani animasyon sunumları şeklinde de ürünlerinizi sunabilmekteyiz. Peki, bahsettiğimiz 3D görselleştirme çalışmalarında süreç nasıl işlemektedir?




6 Adımda 3D Ürün Görselleştirme Çalışması Süreci


1.Adım: Teknik Çizimleri Edinme ve Gerekli Olması Halinde Numunenin Tedarik Edilmesi

Bütün ürünlerin modellenmeden önce teknik çizimlerinin üretici firmadan tedarik edilmesi gerekir. Ürünün gerçek oranlarında modellenmesi, gerçeğiyle birebir olması için gereklidir. Teknik çizim yerine yalnızca ürünün fotoğrafı üzerinden referans edilerek yapılan 3D çizim çalışmaları ciddi hatalara sebebiyet verip ürünün müşterilere yanlış ifade edilmesine yol açacaktır. Özgün dokulara ve çalışma detaylarına sahip ürünlerin 3D görselleştirme çalışmalarında imkan var ise numune tedarik edilmeli, modellemeye başlamadan önce ürünün gövdesi hakkında bilgi sahibi olunmuş olmalıdır.


2. Adım: 3D Modelleme Yapılması

Ürünün geometrisini modelleyebileceğiniz 3D yazılım seçilip, firmanın ilettiği teknik çizimlere uygun olarak ürünün 3D modeli yapılır. Ürünün, üretilmiş veya üretilmek istenen halinin ölçüleriyle bire bir uyuşacak şekilde model tamamlanır.


3. Adım: Malzemelerin ve Renklerin Belirlenmesi

Modeli yapılan ürünün üretime uygun olarak malzemesinin dijital ortamda yapılması ve modelin üzerine aktarılması gerekir. Özgün dokulara sahip özel kaplamalı ürünlerde gerçekçi bir 3D görselleştirme yapmak için numunenin dokusundan faydalanarak ürünün dokusu orijinaliyle bire bir olarak dijital ortamda oluşturulmalıdır. En iyi 3D görselleştirme sanatçıları ürünün dokusuna veya modelinde bulunan mekanizmaların birleşim noktalarına ufak kusurlar eklerler ki dijital ortamda üretilmiş olduğu hissedilmesin ve ürün etkileyici derece gerçekçi algılanabilsin.


4. Adım: Realist Bir Fon Eklenmeli

3D görselleştirme aşaması öncesi ürünü sunmak istediğimiz perspektif belirlenir ve bu perspektife uygun bir arka fon düzenlenir. Arka fon görselin gerçekçiliğini arttıracak ve ürünün ilgi duyulmasını sağlayacak bir unsur olduğu için özenle seçilmelidir.


5. Adım: Dijital Stüdyonun Aydınlatma Tasarımının Kararlaştırılması

3D görselleştirme de tıpkı fotoğrafçılık gibi sanatsal bir bakış açısıyla yapılmalıdır. Ürünün dijital sahnesinin sanatsal bir biçimde kompoze edilmesi önemlidir. O nedenle bu aşamada görselleştirme uzmanı kaliteli bir çalışma ortaya koymak istiyorsa tıpkı fotoğrafçılar gibi ışık-gölge ilişkisini akıllıca kurmalıdır. Çünkü ışık, sunulacak olan ürüne farklı bir etki, derinlik ve duygu katabilir. Bu noktada ışık konusu; ortamın sıcaklığı, soğukluğu, modern veya klasik oluşu gibi konularda belirleyici olduğu için ayrıca önemli bir faktör olarak ele alınmalıdır.


6. Adım: Post Prodüksiyon İşlemi ile Son Dokunuşların Yapılması

Kaliteli 3D görselleştirme süreci photoshop gibi görüntü düzenleme araçlarında yapılan sanatsal bakışa ve ışığa yönelik düzenlemelerle tamamlanabilir. Bu aşamadan bir masaya aksesuar koyulması veya bitkiler eklenmesi son görüntünün gerçekçi ve etkili bir hal almasını sağlayabilir. Aynı zamanda render yazılımında alınan son ürünün ışık, kontrast, doku, keskinlik gibi kaliteli görselleştirme parametreleri son kez elden geçirilir ve 3D görselleştirme çalışması tamamlanmış olur.

163 görüntüleme

Comments


bottom of page